Αιθέριο έλαιο λεβάντας για καλύτερο ύπνο

Αιθέριο έλαιο λεβάντας για καλύτερο ύπνο

Αιθέριο έλαιο λεβάντας για καλύτερο ύπνο

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μια από τις πιο δημοφιλής επιλογές της αρωματοθεραπείας για την βελτίωση του ύπνου και την χαλάρωση. Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου. Aκόμη και σε άτομα με αϋπνία, κατάθλιψη και άγχος. Η αρωματοθεραπεία με την χρήση αιθέριου ελαίου λεβάντας μπορεί επίσης να αυξήσει σημαντικά το χρόνο σε βαθύ ύπνο.

“ Μελέτες που εξετάζουν τον ύπνο επιβεβαίωσαν τις δραστικές ιδιότητες της λεβάντας για την καταπολέμηση της αϋπνίας.”

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον στη Βρετανία παρακολούθησαν τον τρόπο ύπνου 10 ενηλίκων. Για μια εβδομάδα, οι μισοί από τους συμμετέχοντες κοιμήθηκαν σε ένα δωμάτιο όπου το αιθέριο έλαιο λεβάντας διαχεόταν στον αέρα όλη τη νύχτα. Οι υπόλοιποι κοιμήθηκαν σε ένα παρόμοιο δωμάτιο όπου απελευθερώθηκε ένα γλυκό αμυγδαλέλαιο. Στη συνέχεια, οι 2 ομάδες άλλαξαν δωμάτια. Στο τέλος της μελέτης, οι εθελοντές βαθμολόγησαν την ποιότητα του ύπνου τους. Το 20% δήλωσε ότι ήταν καλύτερος ο ύπνος στο δωμάτιο με το άρωμα λεβάντας.

Ψυχολόγοι στο πανεπιστήμιο Wesleyan στο Κονέκτικατ έδωσαν σε 31 άνδρες και γυναίκες να μυρίσουν αιθέριο έλαιο λεβάντας μια νύχτα και αποσταγμένο νερό την επόμενη. Οι ερευνητές παρακολούθησαν των ύπνο τους με ανιχνεύσεις εγκεφάλου. Διαπίστωσαν ότι η λεβάντα αύξησε τον βαθύ ύπνο, βοηθώντας στην επιβράδυνση του καρδιακού παλμού και στη χαλάρωση των μυών. Οι εθελοντές κοιμήθηκαν πιο καλά τη νύχτα που μύριζαν την λεβάντα. Η ομάδα ανέφερε επίσης ότι αισθάνθηκε πιο ενεργητική το επόμενο πρωί.

Συμβουλές

  • Ρίξτε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στο κολάρο των πιτζαμών σας
  • Χρησιμοποιήστε ένα diffuser για να διασκορπίσετε το άρωμα αιθέριου ελαίου λεβάντας πριν και κατά τη διάρκεια της νύχτας
  • Βάλτε 1-2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας στα λούτρινα ζωάκια των παιδιών σας που συνήθως αγκαλιάζουν κατά την ώρα του ύπνου και βοηθήστε τα να κοιμηθούν