Οφέλη ανθόνερου λεβάντας

Οφέλη ανθόνερου λεβάντας

Οφέλη ανθόνερου λεβάντας

Η λεβάντα  είναι ένα πολυετές βότανο με μακρά ιστορία χρήσης σε διάφορα φαρμακευτικά και καλλυντικά παρασκευάσματα. Τα οφέλη του ανθόνερου και του αιθέριου έλαιου λεβάντας είναι πολλά και ποικίλα. Πλούσια σε περισσότερες από 100 δραστικές ενώσεις, η λιναλοόλη (το κύριο συστατικό της) είναι ένα τερπένιο που ευθύνεται για τα περισσότερα από τα θεραπευτικά αποτελέσματα της λεβάντας. Άλλα συστατικά που περιέχει το ανθόνερο( υδρόλυμα) λεβάντας είναι τα τερπένια, οι φαινολικές και λακτονικές ενώσεις.

Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά σε μερικά απο τα οφέλη του ανθόνερου (υδρόλυμα) λεβάντας.

1. Βοηθά στη διατήρηση της ενυδάτωσης του δέρματος

Το ανθόνερο λεβάντας είναι ένα φυσικό συστατικό περιποίησης του δέρματος που μπορείτε να χρησιμοποιείτε καθημερινά για να βελτιώσετε την περιεκτικότητα σε υγρασία του δέρματός σας, δίνοντάς σας μια φυσική γεμάτη όψη. Το lavender water με την διαρκή ενυδατική του δράση θα διατηρήσει το δέρμα σας ελαστικό.

2. Συσφίγγει τους πόρους

Η ικανότητα του ανθόνερου λεβάντας να συσφίγγει τους πόρους το καθιστά εξαιρετική λύση για τόνωση του δέρματος. Οι τανίνες που περιέχει το ανθόνερο της λεβάντας, είναι ένα φυσικό στυπτικό, που ενισχύουν τη σύσφιξη των πόρων και τον έλεγχο της λιπαρότητας. Ιδιαίτερα αν έχετε λιπαρό ή με τάση ακμής δέρμα τότε το ανθόνερο λεβάντας είναι ιδανικό για εσάς. Χρησιμοποιήσε το ως τονωτικό προσώπου για να αφαιρέσεις την υπερβολική λιπαρότητα και να αποκαταστήσεις την ισορροπία του pH του δέρματος.

3. Ρυθμίζει την παραγωγή σμήγματος

Επιπρόσθετα από την σύσφιξη, οι τανίνες βοηθούν επίσης τη ρύθμιση της παραγωγής σμήγματος. Ως εκ τούτου, είναι χρήσιμο ως στυπτικό εάν υποφέρετε από πολύ λιπαρό δέρμα και μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για γρήγορη διόρθωση εάν έχετε λιπαρό δέρμα. Στην περίπτωση που το δέρμα σας είναι ξηρό, μην ανησυχείτε, γιατί το ανθόνερο λεβάντας μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση της παραγωγής σμήγματος και στο ξηρό δέρμα.

4. Βοηθά στη μείωση της ερυθρότητας

Η λιναλοόλη, το κύριο συστατικό της λεβάντας, και το οξικό λιναλύλιο, σε χαμηλές συγκεντρώσεις, είναι φυσικοί αντιφλεγμονώδεις παράγοντες που βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής στο δέρμα. Το ανθόνερο λεβάντας συμβάλλει στη μείωση της ερυθρότητας μετά τον ήλιο.

5. Προστατεύει το δέρμα

Περιέχει αντιοξειδωτικά, φαινολικές ενώσεις, που προστατεύουν το δέρμα από τις ελεύθερες ρίζες, μόρια που βλάπτουν τα υγιή κύτταρα και προκαλούν πρόωρη γήρανση. Επίσης το ανθόνερο λεβάντας με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το δέρμα σας υγιές και νεανικό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

6. Μειώνει τις μυκητιάσεις

Η αυξημένη αντίσταση στα αντιμυκητιακά φάρμακα τα τελευταία χρόνια έχει οδηγήσει σε ένα κύμα ενδιαφέροντος για συμπληρωματικές και εναλλακτικές θεραπείες. Το ανθόνερο λεβάντας είναι ένας φυσικός αντιμυκητιακός παράγοντας που χρησιμοποιείτε σε προϊόντα περιποίησης δέρματος για τη μείωση των μυκητιασικών λοιμώξεων στο δέρμα.

7. Λειτουργεί ως ενισχυτές διείσδυσης (PEs)

Τα τερπένια είναι φυσικές ενώσεις που λειτουργούν ως πιθανοί ενισχυτές διείσδυσης λόγω της υψηλής βελτιωτικής τους δράσης και της χαμηλής τοξικότητάς τους — βελτιώνοντας τη διείσδυση των ενεργών συστατικών στο δέρμα.

8. Είναι ένα ασφαλές φυσικό άρωμα

Επειδή τα συνθετικά αρώματα ενδέχεται να προκαλέσουν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες όπως παραδείγματος χάριν ερεθισμό του δέρματος, έκζεμα, ψωρίαση ή δερματίτιδα εξ επαφής. Το ανθόνερο λεβάντας είναι ένα φυσικό υποπροϊόν της απόσταξης με ατμό. Ως εκ τούτου, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε μια θεϊκή μυρωδιά, να καταπραΰνετε και να ηρεμήσετε το δέρμα. Το δροσιστικό αποτέλεσμα του ανθόνερου λεβάντας είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη για μια ποικιλία εφαρμογών.

9. Κρατά τα έντομα μακριά

Αν και εμείς βρίσκουμε το άρωμα της λεβάντας καταπραϋντικό, τα έντομα φαίνεται να πιστεύουν διαφορετικά, οπότε χρησιμοποιήστε το ανθόνερο λεβάντας για να κρατήσετε μακριά τα ενοχλητικά έντομα.