Τα οφέλη του Δενδρολίβανου

Τα οφέλη του Δενδρολίβανου

Τα οφέλη του Δενδρολίβανου

Το δεντρολίβανο (Rosmarinus officinalis L.) είναι ένας αειθαλής θαμνώδης θάμνος με καταγωγή από τις περιοχές της Μεσογείου. Αν και περισσότερο γνωστό ως καρύκευμα τροφίμων, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά παγκοσμίως.

Στη λαϊκή ιατρική, έχει χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικό, ήπιο αναλγητικό, για τη θεραπεία της μεσοπλεύριας νευραλγίας, των πονοκεφάλων, της ημικρανίας, της αϋπνίας συναισθηματικής αναστάτωσης και της κατάθλιψης. Διαφορετικές έρευνες έχουν επισημάνει τις νευροφαρμακολογικές ιδιότητες του δεντρολίβανου ως κύρια θέματα. Το δεντρολίβανο έχει σημαντικές αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, αντι-αποπτωτικές, αντιογκογόνες, αντιλοχιστικές και νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Επιπλέον, παρουσιάζει σημαντικές κλινικές επιδράσεις στη διάθεση, τη μάθηση, τη μνήμη, τον πόνο, το άγχος και τον ύπνο. Είναι επίσης καλή πηγή σιδήρου, ασβεστίου και βιταμίνης Β-6.

Βελτιωμένη μνήμη και συγκέντρωση

Στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, το δεντρολίβανο πίστευαν ότι ενίσχυε τη μνήμη.

Έρευνες δείχνουν ότι η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου βοηθά στην πρόληψη της διάσπασης της ακετυλοχολίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου που είναι σημαντική για τη σκέψη, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.

Μελέτες στην αρωματοθεραπεία με χρήση δεντρολίβανου έχουν επιβεβαιώσει ορισμένους από αυτούς τους ισχυρισμούς.

Διεγείρει την ανάπτυξη των μαλλιών

Ένας από τους πιο συνηθισμένους τύπους τριχόπτωσης είναι η ανδρογενετική αλωπεκία, πιο γνωστή ως ανδρική φαλάκρα, αν και μπορεί να επηρεάσει και τις γυναίκες.

Το έλαιο δεντρολίβανου αντιμετωπίζει την ανδρογενετική αλωπεκία εμποδίζοντας ένα υποπροϊόν της τεστοστερόνης να επιτεθεί στους θύλακες των τριχών σας, που είναι η αιτία αυτής της πάθησης.

Όταν οι άνδρες με ανδρογενετική αλωπεκία έκαναν μασάζ με αραιωμένο λάδι δεντρολίβανου στο τριχωτό της κεφαλής τους δύο φορές την ημέρα για έξι μήνες, παρουσίασαν την ίδια αύξηση στο πάχος των μαλλιών με εκείνους που χρησιμοποιούσαν μινοξιδίλη (Rogaine), ένα κοινό φάρμακο για την αναγέννηση των μαλλιών.

Επιπλέον, όσοι χρησιμοποίησαν το έλαιο δεντρολίβανου ανέφεραν λιγότερο κνησμό στο τριχωτό της κεφαλής σε σύγκριση με τη μινοξιδίλη, γεγονός που υποδηλώνει ότι το δεντρολίβανο μπορεί να είναι πιο ανεκτό.

 Αρθρίτιδα και φλεγμονή των αρθρώσεων

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, τα έλαια που περιέχουν δεντρολίβανο έχουν χρησιμοποιηθεί για την ανακούφιση του πόνου των μυών και των αρθρώσεων που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και επίσης βελτιώνουν την κυκλοφορία. Κάποιες πρώτες έρευνες δείχνουν ότι η λήψη ενός προϊόντος που περιέχει δεντρολίβανο μπορεί να μειώσει τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα. Στη παραδοσιακή ιατρική, το δεντρολίβανο χρησιμοποιείται ως ήπιο αναλγητικό.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής των ιστών που μπορεί να οδηγήσει σε πρήξιμο, πόνο και δυσκαμψία.

Μπορεί να το κάνει αναστέλλοντας τη μετανάστευση των λευκών αιμοσφαιρίων σε τραυματισμένους ιστούς για την απελευθέρωση φλεγμονωδών χημικών ουσιών.

Όταν τα άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα έλαβαν 15λεπτο μασάζ στο γόνατο χρησιμοποιώντας ένα μείγμα λαδιού δεντρολίβανου τρεις φορές την εβδομάδα, είχαν μείωση 50% στον φλεγμονώδη πόνο στο γόνατο σε δύο εβδομάδες, σε σύγκριση με 12% μείωση σε αυτούς που δεν τους χορηγήθηκε το λάδι.

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια αυτοάνοση κατάσταση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας επιτίθεται σε ιστούς, όπως τα γόνατα και άλλες αρθρώσεις, τραυματίζοντας την επένδυση της άρθρωσης και προκαλώντας φλεγμονή.

Υποστήριξη ανοσοποιητικού συστήματος

Μελέτες έχουν δείξει ότι το καρνοσικό και το ροσμαρινικό οξύ στο δεντρολίβανο έχουν ισχυρές αντιβακτηριακές, αντιικές και αντιμυκητιακές ιδιότητες. Η τακτική κατανάλωση δεντρολίβανου μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου μόλυνσης και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σύστημα να καταπολεμήσει τυχόν λοιμώξεις που συμβαίνουν.

Διαβητική νεφρική βλάβη (νεφροπάθεια)

Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι η λήψη ενός προϊόντος που περιέχει δεντρολίβανο μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει την ποσότητα πρωτεΐνης στα ούρα όταν λαμβάνεται με τυπικά φάρμακα για τον διαβήτη. Η πρωτεΐνη στα ούρα είναι δείκτης για νεφρική νόσο σε διαβητικούς ασθενείς.

Αύξηση της κυκλοφορίας

Η κακή κυκλοφορία είναι ένα κοινό παράπονο. Μπορεί να το παρατηρήσετε περισσότερο στα χέρια και τα πόδια σας.

Εάν αισθάνεστε κρύα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών – ακόμα και σε σχετικά ζεστές θερμοκρασίες – αξίζει να δοκιμάσετε το λάδι δεντρολίβανου. Το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει διευρύνοντας τα αιμοφόρα αγγεία σας, θερμαίνοντας έτσι το αίμα σας ώστε να φτάνει στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας πιο εύκολα.

Ανακουφίζει από το άγχος

Πολλοί παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν άγχος — συμπεριλαμβανομένων των σχολικών τεστ. Η εισπνοή ελαίου δεντρολίβανου μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους των εξετάσεων.

Επειδή οι αυξημένοι παλμοί αντανακλούν το βραχυπρόθεσμο στρες και το άγχος, το έλαιο δεντρολίβανου μπορεί φυσικά να μειώσει το στρες.

Τα αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης μπορεί να καταστέλλουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα, να συμβάλλουν στην αϋπνία και να προκαλούν εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων πιθανών προβλημάτων.

Ενέργεια και διάθεση

Το έλαιο δεντρολίβανου χρησιμοποιείται συνήθως για ψυχική καταπόνηση και κόπωση στη λαϊκή ιατρική.

Αυτή η αύξηση της εγρήγορσης αντιστοιχούσε σε αλλαγές στα εγκεφαλικά κύματα και αυξήσεις στον καρδιακό ρυθμό, την αναπνοή και την αρτηριακή πίεση.

Η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου δεντρολίβανου στο δέρμα σας μπορεί να προσφέρει παρόμοια οφέλη, καθώς μπορεί να φτάσει στον εγκέφαλό σας μέσω αυτής της οδού.

Σε μια μελέτη, η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου δεντρολίβανου στο δέρμα έκανε 35 υγιείς ανθρώπους να αισθάνονται πολύ πιο προσεκτικοί, σε εγρήγορση, ενεργητικότητα και χαρά μετά από 20 λεπτά από ό,τι όταν χρησιμοποιούσαν ένα έλαιο εικονικού φαρμάκου.