Τα οφέλη του Θυμαριού

Τα οφέλη του Θυμαριού

Τα οφέλη του Θυμαριού

Το θυμάρι έχει χρησιμοποιηθεί για πολλούς αιώνες για τις αρωματικές, γαστρονομικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Το όνομα θυμάρι προέρχεται από την ελληνική λέξη «θύμος» που σημαίνει θάρρος ή δύναμη. Τον πρώτο αιώνα μ.Χ., το θυμάρι χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως φαρμακευτικό φυτό, το οποίο αναφέρθηκε στο έργο του Διοσκουρίδη. Ωστόσο, στην περιοχή της Μεσογείου χρησιμοποιήθηκε κυρίως ως μπαχαρικό και στη συνέχεια εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο

Ένας πολυετής άγριος θάμνος από την οικογένεια Lamiaceae και εγγενής στην περιοχή της Μεσογείου, το θυμάρι θεωρείται ένα σημαντικό άγριο βρώσιμο φυτό που μελετάται για αιώνες για τη μοναδική του σημασία στη βιομηχανία τροφίμων, φαρμακευτικών προϊόντων και καλλυντικών. Το θυμάρι είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες. Η χημική του σύνθεση μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφική θέση, αλλά αποτελείται κυρίως από φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά.

Το θυμάρι είναι γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά, μέταλλα και βιταμίνες που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή υγεία. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι γνωστά για τις ιδιότητες πρόληψης ασθενειών και προαγωγής της υγείας και συμβάλλουν στα οφέλη αυτού του βοτάνου.

Το θυμάρι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη Α και βιταμίνη C. Η βιταμίνη Α είναι ένα αντιοξειδωτικό γνωστό ότι είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση υγιών βλεννογόνων και δέρματος καθώς και καλής όρασης. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για την αντίσταση σε μολυσματικές ασθένειες και προστατεύει από τις επιβλαβείς προφλεγμονώδεις ελεύθερες ρίζες. Το θυμάρι περιέχει επίσης βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), που βοηθά στη διατήρηση των επιπέδων γ-αμινοβουτυρικού οξέος (GABA) στον εγκέφαλο και δρα ως ανακουφιστικό από το στρες. Η βιταμίνη Κ, η βιταμίνη Ε και το φολικό οξύ υπάρχουν επίσης στο θυμάρι.

Σύμφωνα με την Εθνική βάση δεδομένων θρεπτικών ουσιών του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ, η τιμή ικανότητας απορρόφησης ριζών οξυγόνου (ORAC) του θυμαριού είναι 27.426 μmoles Trolox Equivalents ανά 100 g (molTE/100 g). Αυτή η τιμή υποδηλώνει τη δύναμη και την ικανότητα ενός αντιοξειδωτικού προϊόντος να εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες.

Το θυμάρι είναι επίσης γεμάτο με μέταλλα που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Τα φύλλα του αποτελούν εξαιρετική πηγή καλίου, ασβεστίου, σιδήρου, μαγγανίου, μαγνησίου και σεληνίου. Το κάλιο είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυττάρων και των σωματικών υγρών και ελέγχει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Ο σίδηρος είναι ζωτικής σημασίας για τον σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και το μαγγάνιο είναι ένας συμπαράγοντας για το αντιοξειδωτικό ένζυμο, την υπεροξειδική δισμουτάση.

Ενισχυτικό Ανοσίας

Το θυμάρι είναι γεμάτο με βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη Α, βιταμίνη B-6, σίδηρο, ασβέστιο, μαγνήσιο και μαγγάνιο. Όλα αυτά βοηθούν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην πρόληψη κρυολογημάτων, γρίπης και άλλων ασθενειών και η αύξηση της πρόσληψης θυμαριού μπορεί να βελτιώσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος

Θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο

Τα αιθέρια έλαια στο θυμάρι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση του βήχα και του πονόλαιμου που προκαλούνται από βρογχίτιδα, κρυολόγημα και γρίπη. Η επιστήμη τώρα επικυρώνει όσα οι αρχαίοι γνώριζαν ήδη για τα οφέλη του θυμαριού στην υγεία του αναπνευστικού. Το θυμάρι είναι πλούσιο σε φυτικές φαινόλες όπως η θυμόλη και η καρβακρόλη που είναι ισχυρά αντισπασμωδικά, καθιστώντας τα ισχυρά κατασταλτικά του βήχα. Οι αντιβακτηριακές και αποχρεμπτικές ιδιότητες αυτού του βοτάνου αραιώνουν τη βλέννα που προσπαθεί να αποβάλει ο βήχας, ενώ θεραπεύει και καταπραΰνει απαλά τη βρογχική οδό. Ως αποτέλεσμα της συντριπτικής έρευνας, το έλαιο θυμαριού εγκρίνεται από τη γερμανική «Επιτροπή Ε» για τη θεραπεία της βρογχίτιδας, του κοκκύτη και της φλεγμονής του ανώτερου αναπνευστικού.

Μια άλλη παραδοσιακή χρήση αυτού του βοτάνου που έχει κερδίσει έλξη στον επιστημονικό κόσμο είναι η χρήση του ως αποτελεσματική θεραπεία για τον πονόλαιμο. Το αιθέριο έλαιο θυμαριού είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιμικροβιακά της φύσης, με την περιεκτικότητά του σε καρβακρόλη να είναι το κύριο όπλο ενάντια σε πολλά από τα διαφορετικά βακτήρια που μπορούν να προκαλέσουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε το θυμάρι ως θεραπεία για τον βήχα και τον πονόλαιμο είναι να το παρασκευάσετε σε αφέψημα. Βάλτε φρέσκα ή αποξηραμένα φύλλα θυμαριού σε καυτό νερό για λίγα λεπτά και πιείτε γουλιά για να απαλύνετε τον ερεθισμένο λαιμό ή τον ενοχλητικό βήχα.

Ελέγχει την αρτηριακή πίεση

Το θυμάρι είναι γεμάτο με κάλιο, ένα ζωτικό μέταλλο, το οποίο είναι απαραίτητο συστατικό των υγρών των κυττάρων και του σώματος. Βοηθά στη ρύθμιση του καρδιακού ρυθμού και στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε φυσιολογικά επίπεδα. Πίνοντας ένα δροσιστικό φλιτζάνι τσάι θυμαριού μειώνει την αρτηριακή πίεση σε υπερτασικούς ασθενείς και βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος.

Αυξάνει την υγεία της καρδιάς

Οι ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του θυμαριού βοηθούν στη μείωση της φλεγμονής, που είναι η κύρια αιτία καρδιακών παθήσεων. Το έλαιο θυμαριού γεμάτο με φυτοθρεπτικά συστατικά προάγει την καρδιακή υγεία βελτιώνοντας τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων, χαλαρώνοντας τις φλέβες και τις αρτηρίες και ενισχύοντας τους καρδιακούς μυς.

Πεπτική Υγεία

Το θυμάρι ωφελεί το πεπτικό σύστημα προάγοντας τη συνολική ευεξία του πεπτικού συστήματος. Μία από τις δραστικές ενώσεις, η θυμόλη, διεγείρει τις περισταλτικές μυϊκές κινήσεις, έτσι ώστε η τροφή να μην συγκρατείται στο στομάχι για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Η αντισπασμωδική δράση αυτού του βοτάνου μπορεί να ανακουφίσει τις εντερικές κράμπες και να μειώσει το φούσκωμα από τη δυσπεψία. Το Θυμάρι βοηθά στην πρόληψη του σχηματισμού αερίων στη γαστρεντερική οδό και υποστηρίζει την απομάκρυνση της περίσσειας αερίων που βοηθά στην καταπολέμηση του μετεωρισμού.

Υγεία νεφρών/Διουρητικό

Η προώθηση της τακτικής ούρησης (διούρησης) είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της φυσιολογικής νεφρικής λειτουργίας. Το θυμάρι δρα ως φυσικό διουρητικό, χωρίς να διαταράσσει την ευαίσθητη ισορροπία των ηλεκτρολυτών, ενώ διασφαλίζει ότι δεν κατακρατούνται πάρα πολλά υγρά.

Ενίσχυση της διάθεσης

Μεταξύ των ισχυρών ενώσεων του θυμαριού, η καρβακρόλη έχει βρεθεί ότι ασκεί θετική επίδραση στη διάθεση. Αυξάνει τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης – των νευροδιαβιβαστών που ρυθμίζουν τα κίνητρα, την ορμή και τη συνολική διάθεση. Η τακτική κατανάλωση αυτού του βοτάνου ή η διάχυση του αιθέριου ελαίου σε έναν καυστήρα αρωματοθεραπείας μπορεί να προάγει αισθήματα χαλάρωσης και ευεξίας.

Ενισχύει τα οστά

Το θυμάρι είναι μια εντυπωσιακή πηγή βιταμίνης Κ, ασβεστίου, μαγγανίου και σιδήρου, όλα αυτά τα θρεπτικά συστατικά παίζουν ζωτικό ρόλο στην ενίσχυση των οστών και στην προώθηση της ανάπτυξης των οστών. Έτσι, η προσθήκη θυμαριού στη διατροφή βοηθά στη διατήρηση ισχυρότερων οστών και αποτρέπει τον κίνδυνο καταγμάτων των οστών στους ηλικιωμένους.

Προϊόντα με βασικό υλικό το Θυμάρι