Τα οφέλη από το Τσάι του Βουνού

Τα οφέλη από το Τσάι του Βουνού

Τα οφέλη από το Τσάι του Βουνού

Το ελληνικό τσάι του βουνού είναι ένα δημοφιλές φυσικό ρόφημα της Ανατολικής Ευρώπης χωρίς καφεΐνη που προέρχεται από τον Σιδερίτη. Ο «Σιδερίτης» μπορεί κυριολεκτικά να μεταφραστεί ως «αυτός που είναι φτιαγμένος από σίδηρο» και συνήθως παρασκευάζεται από αποξηραμένα άνθη, φύλλα και μίσχους φυτών του γένους Sideritis.

Όπως σε πολλά παραδοσιακά προϊόντα στα οποία αποδίδονται «θεραπευτικές» ιδιότητες -σε αυτήν την περίπτωση οι αναπνευστικές, η πέψη και η φλεγμονή είναι οι κύριες μεταξύ τους- διαπιστώνει κανείς ότι τα σύγχρονα στοιχεία υποστηρίζουν τους θεραπευτικούς μύθους του ελληνικού τσαγιού του βουνού. Σε μια πρόσφατη ανασκόπηση, η Todorova και η Trendafilova ανέφεραν γαστροπροστατευτικές και αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις in vitro παράλληλα με μια συσχέτιση μεταξύ της αντιοξειδωτικής δράσης και της περιεκτικότητας σε φαινολικό εκχύλισμα τσαγιού.

Τα κύρια ενεργά συστατικά του ελληνικού τσαγιού του βουνού χωρίς καφεΐνη φαίνεται να είναι τα φαινολικά οξέα, κυρίως το φερουλικό οξύ και το χλωρογενικό οξύ και η ένωση φλαβονών απιγενίνη, και είναι πιθανό η τελευταία να υποστηρίζει τον μικρό αριθμό δημοσιευμένων ψυχοφυσιολογικών επιδράσεων του ελληνικού τσαγιού του βουνού στο του ανθρώπου.

Ο Ιπποκράτης, ο Έλληνας φιλόσοφος γνωστός ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής, εξήρε το ελληνικό τσάι του βουνού και τα οφέλη του για το ανοσοποιητικό και το αναπνευστικό σύστημα.

Από τα αρχαία χρόνια οι Έλληνες χρησιμοποιούσαν το βότανο Σιδερίτη για ιατρικούς και θεραπευτικούς σκοπούς. Σήμερα, στην Ελλάδα το τσάι του βουνού καταναλώνεται πιο συχνά τη χειμερινή περίοδο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος και της γρίπης. Ωστόσο, ακόμα κι αν το άτομο αρρωστήσει, το τσάι μπορεί να τον βοηθήσει να μειώσει τον πυρετό και να σταματήσει τη φλεγμονώδη κατάσταση.

Παρόλα αυτά, το ελληνικό τσάι του βουνού μπορεί να λύσει προβλήματα πέψης, να ενισχύσει το γενικό ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου και να κατευνάσει το άγχος. Τα οφέλη του Ελληνικού τσαγιού του βουνού δεν σταματούν εδώ, οπότε ας βρούμε τα πάντα για τον απίστευτο θεραπευτικό σκοπό που παρέχει. Λόγω των πολυάριθμων πλεονεκτημάτων για την υγεία που παραθέσαμε, πολλοί άνθρωποι θεωρούν αυτό το τσάι και ως καλή μεσογειακή διατροφή και το προσθέτουν στην καθημερινότητά τους.

Μειώστε το άγχος και την κατάθλιψη

Ο Ιπποκράτης στην Αρχαία Ελλάδα περιέγραψε την κατανάλωση ελληνικού τσαγιού του βουνού ως θετική επίδραση στο άγχος και την κατάθλιψη και τον Απρίλιο του 2020, το Molecules Journal εντόπισε 4 φλαβονοειδή που βρέθηκαν στον Σιδερίτη και μπορούν να δράσουν πιο ισχυρά από τα μονοειδικά φάρμακα στην αύξηση της εξωκυτταρικής συγκέντρωσης και των τριών μονοαμινών. νευροδιαβιβαστές (σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη και ντοπαμίνη).

Η αύξηση οποιουδήποτε από αυτούς τους τρεις νευροδιαβιβαστές θα ανεβάσει τη διάθεση και ορισμένα στοιχεία της θεραπείας της διάθεσης μπορεί να ανταποκρίνονται περισσότερο στις αυξήσεις ενός συγκεκριμένου νευροδιαβιβαστή. Το σύστημα μονοαμινών αποτελείται από πολλαπλά υποσυστήματα που περιλαμβάνουν τη μετάδοση της σεροτονίνης για τον έλεγχο του άγχους, της εμμονής, της νοραδρεναλίνης που σχετίζεται με την εγρήγορση, την ενέργεια και τη ντοπαμίνη που σχετίζεται με την προσοχή, το κίνητρο, την ευχαρίστηση και την ανταμοιβή καθώς και το ενδιαφέρον για τη ζωή.

Το ελληνικό τσάι του βουνού αποδεικνύεται συγκρίσιμο σε αποτελεσματικότητα με φάρμακα που διατίθενται από φαρμακευτικές εταιρείες για τη διαχείριση ποικίλων διαταραχών της διάθεσης.

Κρυολόγημα, πόνοι και ενισχυτικό ανοσοποιητικού

Μερικά από τα οφέλη του τσαγιού του βουνού για την υγεία είναι οι αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.

Δεδομένου ότι έχει υψηλό επίπεδο βιοφλαβονοειδών που παράγει και προωθεί την πρόσληψη βιταμίνης C, το τσάι μπορεί να καταπολεμήσει κάθε είδους φλεγμονή στον οργανισμό.

Ως εκ τούτου, οι άνθρωποι μπορούν να πίνουν ένα ζεστό φλιτζάνι τσάι ως καθημερινή ρουτίνα και να σώσουν την υγεία τους. Πιο συγκεκριμένα, μπορούν να απαλύνουν τους γενικούς πόνους, να μειώσουν τους πόνους και να ανακουφίσουν το οξειδωτικό στρες από τον οργανισμό.

Παρόλα αυτά, μπορεί να καταστείλει ιούς, κρυολογήματα, αλλεργίες, ακόμη και διαταραχές των κόλπων. Το τσάι μπορεί επίσης να αποτρέψει τους πονοκεφάλους, την κούραση και να ενισχύσει το συνολικό ανοσοποιητικό σύστημα του ατόμου. Πίνοντας τσάι τακτικά, οι άνθρωποι μπορούν να επιτύχουν γενική ευεξία και κυτταρική αντιοξειδωτική άμυνα.

Οστεοπόρωση

Ένας ακόμη άγνωστος ιατρικός σκοπός αυτού του βοτάνου είναι το γεγονός ότι μπορεί να επηρεάσει θετικά την οστική πυκνότητα. Επομένως, άτομα που έχουν πρόβλημα με την οστεοπόρωση μπορούν να πιούν αυτό το νόστιμο τσάι και να βοηθήσουν τον οργανισμό τους να αντισταθεί στις επιπτώσεις της οστεοπόρωσης.

Χαμηλή πίεση αίματος

Μελέτες δείχνουν ότι εκχυλίσματα και ουσίες από το ελληνικό τσάι βοτάνων μπορούν να μειώσουν την αρτηριακή πίεση καθώς βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία να χαλαρώσουν. Η αρτηριακή πίεση μετράτε κατά τη διάρκεια της μελέτης και τα αποτελέσματα δείχνουν σημαντικό αντίκτυπο στη μείωση του στρες στον καρδιακό μυ. Ωστόσο, παρόλο που οι μελέτες δείχνουν τα οφέλη του τσαγιού στην υγεία για την καρδιά, το ελληνικό τσάι του βουνού δεν θεωρείται ακόμη ως θεραπεία για καρδιαγγειακές παθήσεις.

Πεπτική Υγεία

Το ελληνικό τσάι του βουνού έχει θετικά θεραπευτικά αποτελέσματα σε γαστρεντερικά προβλήματα και διαταραχές. Τα οφέλη του τσαγιού για την υγεία παρέχουν σημαντικές αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις, επομένως η φλεγμονή στο γαστρεντερικό σωλήνα μπορεί να αφαιρεθεί εύκολα. Η παρουσία αντιοξειδωτικών και φαινολών στο βότανο μπορεί επίσης να μειώσει τον κίνδυνο γαστρεντερικής τοξικότητας σε μακρά διαδρομή λόγω της προστατευτικής δύναμης του τσαγιού. Επομένως, εάν έχετε κάποιο πρόβλημα στο στομάχι, αυτή η θεραπεία με βότανα μπορεί να είναι μια εύκολη λύση.

Αλτσχάιμερ

Μελέτες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο του Μαγδεμβούργου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πίνοντας τσάι του βουνού για 6 μήνες οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ βελτίωσαν τη μνήμη στο επίπεδο που ήταν 9 μήνες πριν από τη θεραπεία! Το κάνει προλαμβάνοντας, ακόμη και μειώνοντας τις εναποθέσεις πλάκας στον εγκέφαλο.

Αντιοξειδωτικά

Το βότανο είναι πλούσιο σε αιθέριο έλαιο που δίνει τις φυσικές αντιοξειδωτικές του ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών. Άλλες αντιοξειδωτικές ιδιότητες περιλαμβάνουν φλαβονοειδή, αγλυκόνες, χλωρογενικό οξύ (ένωση που προλαμβάνει τον καρκίνο), βερμπασκοσίδη (αντιφλεγμονώδη και αντιμικροβιακή) και πολλά άλλα. Τα φλαβονοειδή πιστεύεται ότι είναι σε θέση να αναστέλλουν έναν συγκεκριμένο υποδοχέα στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σύστημα

Αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι έχει ισχυρές αντι-ιικές, αντιμικροβιακές, αντιμυκητιακές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Πιστεύεται ότι η κατανάλωση δύο έως τριών φλιτζανιών τσαγιού του βουνού κάθε μέρα θεωρείται ότι βοηθά στην πρόληψη ή καταπολέμηση των συμπτωμάτων της γρίπης και των παθήσεων που σχετίζονται με το άγχος, όπως λοιμώξεις στο στήθος, ομιχλώδες κεφάλι, πεπτικά προβλήματα, κόπωση και άγχος. Είναι επίσης γνωστό ότι το τσάι είναι ένα ήπιο παυσίπονο και με τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του, είναι ένα φάρμακο για την καταπολέμηση του κρυολογήματος, των πόνων, των αλλεργιών, των αναπνευστικών προβλημάτων και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Προϊόντα με βασικό υλικό το Τσάι του Βουνού