Τα οφέλη του Βάλσαμου ( Υπερικού)

Τα οφέλη του Βάλσαμου ( Υπερικού)

Τα οφέλη του Βάλσαμου ( Υπερικού)

Το Υπερικόν το διάτρητον (Hypericum perforatum) ή κοινώς το βάλσαμο, είναι ανθοφόρο φυτό του γένους Υπερικόν (Hypericum), της οικογένειας Υπερικίδες (Hypericaceae).

Στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γνωστό ως «υπερικόν», ενώ στη νεότερη Ελλάδα, είναι επίσης γνωστό και ως βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο, ενώ, στην ξένη βιβλιογραφία, αναφέρεται ως Perforate St John’s-wort, Common Saint John’s wort και St. John’s wort.

Το βάλσαμο είναι ποώδες πολυετές φυτό με εκτεταμένα υφέρποντα ριζώματα. Τα στελέχη του είναι όρθια, διακλαδισμένα στο άνω τμήμα και μπορεί να αυξηθεί σε 1 μέτρο ύψος.

Το Βάλσαμο  χρησιμοποιείται ως φαρμακευτικό βότανο για τις αντικαταθλιπτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του για πάνω από 2.000 χρόνια. Το υπερικό ή βαλσαμόχορτο απασχόλησε τη θεραπευτική από την αρχαιότητα ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό και αιμοστατικό. Στην αρχαιότητα επίσης, το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, εξ ου κι η ονομασία του σπαθόχορτο.

Επουλωτικό πληγών και εγκαυμάτων

Το βαλσαμέλαιο είναι ένα εξαιρετικό επουλωτικό και χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση μικρής έκτασης δερματικών φλεγμονών όπως τα ηλιακά εγκάυματα πρώτου βαθμού και οι μικρές πληγές.

Έκζεμα, πληγές, ελαφρά εγκαύματα, αιμορροΐδες.

Το υπερικό έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής. Εφαρμόζεται τοπικά (στο δέρμα), μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα που σχετίζονται με μικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος.

Αντικαταθλιπτικές ιδιότητες

Ίσως η πιο γνωστή επίδραση του Βάλσαμου είναι η αντικαταθλιπτική του φύση. Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως για την ανακούφιση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης για γενιές και τώρα είναι μια δημοφιλής φυσική λύση που οι γιατροί και οι ψυχίατροι συνταγογραφούν συχνά στους ασθενείς τους. Περιέχει έναν σπάνιο συνδυασμό αντικαταθλιπτικών χημικών ουσιών που αναστέλλουν ή καθυστερούν την επαναπρόσληψη ορισμένων νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η ντοπαμίνη και η νορεπινεφρίνη.

Πολλές μελέτες δείχνουν ότι το Βάλσαμο μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της ήπιας έως μέτριας κατάθλιψης και του άγχους και έχει λιγότερες παρενέργειες από τα περισσότερα άλλα συνταγογραφούμενα αντικαταθλιπτικά, όπως η απώλεια της σεξουαλικής ορμής. Ωστόσο, αλληλεπιδρά με μια σειρά φαρμάκων, επομένως θα πρέπει να λαμβάνεται μόνο υπό την καθοδήγηση ενός παρόχου υγειονομικής περίθαλψης, ειδικά εάν παίρνετε ήδη φάρμακα για την κατάθλιψη.

Αντιφλεγμονώδη

Το βάλσαμο έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες και μπορεί επίσης να βοηθήσει στην καταπολέμηση της φλεγμονής που είναι η ρίζα των περισσότερων ασθενειών. Όταν εφαρμόζεται τοπικά, ανακουφίζει από συμπτώματα που σχετίζονται με μικρές πληγές και ερεθισμούς του δέρματος, λειτουργώντας ως φυσική θεραπεία για το έκζεμα, μια σπιτική θεραπεία για την ανακούφιση από εγκαύματα και ένας τρόπος για τη φυσική θεραπεία των αιμορροΐδων.

Η καταπραϋντική φύση του βάλσαμου και η πλούσια συγκέντρωση αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ενώσεων το καθιστούν ιδανικό για την ανακούφιση του πόνου της αρθρίτιδας, της ουρικής αρθρίτιδας, της ενόχλησης των αρθρώσεων και του μυϊκού πόνου. Όπως ακριβώς βοηθά στην ανακούφιση της φλεγμονής στο δέρμα και στο έντερο, το υπερικό μειώνει επίσης τη φλεγμονή στο καρδιαγγειακό σύστημα, βοηθώντας έτσι στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση του στρες στην καρδιά.

Επαναφέρει την ορμονική ισορροπία

Όπως γνωρίζουμε ήδη για τις αντικαταθλιπτικές επιδράσεις του βάλσαμου, τα ενεργά συστατικά έχουν επίσης ισχυρές επιδράσεις στη ρύθμιση των ορμονών στο σώμα. Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια από τις πιο κοινές διαταραχές του θυρεοειδούς και αυτό το βότανο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα συμπτώματά του και βοηθά τον θυρεοειδή αδένα να απελευθερώσει ξανά τα φυσιολογικά επίπεδα ορμονών.

Συμπτώματα εμμηνόπαυσης

Ορισμένα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η λήψη του βάλσαμου μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα βότανα μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, όπως εξάψεις.

Προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Η έρευνα δείχνει ότι το βάλσαμο μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των σωματικών και συναισθηματικών συμπτωμάτων του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου σε ορισμένες γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των κράμπες, της ευερεθιστότητας, της λαχτάρας για φαγητό και της ευαισθησίας του μαστού.

Προϊόντα με βασικό υλικό το Βάλσαμο (Υπερικό)